Przepis zupa z soczewicy
Komentarze: 0
Składniki:
· cebula – 100g
· marchewki – 140g
· korzeń pietruszki – 80g
· 120g czerwonej soczewicy, masa przed ugotowaniem
· Szklanka pomidorów z puszki, bez skóry
· sól, pieprz, kumin
· 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Przepis na zupę z soczewicy jest łatwiekszy, niż mogłoby się wydawać. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w talarki. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić dodać warzywa, podsmażyć i zalej ok. 1 litrem wrzątku i gotować. Jeśli wszystkie warzywa będą już miękkie, należy wsypać soczewicę i gotować kolejne 25 minut do całkowitej miękkości. Po tym czasie dodać pomidory i przyprawić do smaku i gotować ok. 10 minut.
Dodaj komentarz