cze 09 2016

Przepis zupa z soczewicy


Komentarze: 0

Składniki:

·         cebula – 100g

·         marchewki – 140g

·         korzeń pietruszki – 80g

·         120g czerwonej soczewicy, masa przed ugotowaniem

·         Szklanka pomidorów z puszki, bez skóry

·         sól, pieprz, kumin

·         2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Przepis na zupę z soczewicy jest łatwiekszy, niż mogłoby się wydawać. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew i pietruszkę w talarki. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić dodać warzywa, podsmażyć i zalej ok. 1 litrem wrzątku i gotować. Jeśli wszystkie warzywa będą już miękkie, należy wsypać soczewicę i gotować kolejne 25 minut do całkowitej miękkości. Po tym czasie dodać pomidory i przyprawić do smaku i gotować ok. 10 minut.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz